Tammikuun blogikirjoitus

Joulu Kesätyöt ovella kolkuttaa!

tammikuunblogi_juttu.jpg

Vähän uskomattomaltahan se kuulostaa, mutta kun funtsii, niin käy järkeen – kesätöiden hakuaika on nyt! Vilkaisu TE-palvelujen sivuillekin sen kertoo: kesätyöhaku on avoinna niin Eepeelle (S-ryhmälle), Atrialle, Tuurin Kyläkauppaan, PowerParkiin, UPM:lle... Näin vain muutamia omassa maakunnassamme olevia mahdollisuuksia mainitessa.

Tähän joukkoon mahtuu myös muutama yritys, joka toivottavat tervetulleeksi työkokemusta keräämään myös alle 18-vuotiaita nuoria. Paikat kun pääsääntöisesti ovat tarjolla 18 vuotta täyttäneille. Alle 18-vuotiaiden kesätyöpaikat ovat nykyään ovat valitettavan vähissä, tai ainakin vaativat enemmän löytämistä.

Toisin se oli minun nuoruudessani (pääsinpäs sanomaan) ;). Minua lykästi ja sain ensimmäisen kesätyöni 15-vuotiaana. Siitä eteenpäin sain paiskia kesäisin hommia monenlaisissa paikoissa. Alaikäisenä kokemusta karttui muun muassa toimistotyöstä isossa yrityksessä, mansikkamaalta ja myymäläapulaisen työstä askartelu- ja sisustusliikkeessä. Jos kesätyöt söivät loma-ajan koulusta, ne myös antoivat paljon. Rahan lisäksi mm. kokemusta erilaisista työtehtävistä ja työskentely-ympäristöistä, organisointitaitoja ja paineensietokykyä, viestinnällisiä valmiuksia, vastuuntuntoa, luovuutta, sosiaalisia taitoja ja ystävyyssuhteita!

Jos ikää on mittarissa alle 18 vuotta, mutta halu saada kesätöitä ja sitä kuuluisaa omaa rahaa on suuri, tartu nyt toimeen. Etsi ja hae netissä avoimina olevia paikkoja, joihin palkataan alle 18-vuotiaita. TE-palvelujen sivujen lisäksi löydät muita vaihtoehtoja googlaamalla kesätyöt 2016. Vilkaise ainakin sivustoa Kesätyöpaikat.fi 2016. Mene ja kysy ennakkoluulottomasti kesätyöpaikkaa sinua kiinnostavista yrityksistä. Hyödynnä olemassa olevat kontaktit, kuten ystävyys- ja sukulaissuhteet sekä harjoittelu- ja TET-paikat. Selvitä, voisiko esimerkiksi harrastusseura tarjota sinulle kesätyön? Tai kyläyhdistys? Tai mitä jos työllistäisit itse itsesi? Tähän saat apua ja vinkkejä mm. 4H-yhdistyksiltä.  

Tekevälle maailma on pullollaan töitä, jotka eivät vaadi 18-vuoden ikää. Silti tulee muistaa lainsäädännön nuorille työntekijöille asettamat rajoitukset. 15 vuotta täytettyäsi saat työskennellä 8h päivässä tai 40h viikossa sinulle sopivassa työssä. Jos oppivelvollisuutesi on yhä kesken, saa työskennellä enintään puolet loma-ajasta. 14-vuotiaana työskentelyaikasi päivittäin saa olla enimmillään 7h päivässä ja 35h viikossa ja työn tulee olla luonteeltaan kevyttä, joka ei ole haitallista terveydellesi ja kehityksellesi. 13 vuotta täyttävä tai tätä nuorempi voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla.

Lisää nuoren työntekijät oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyviä vinkkejä ja ohjeita löydät täältä: http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija.

JIBBO nuorisotiedottaja