Asumismuotoja

taloja.jpg

Asumisen vaihtoehdot ovat moninaiset. Vuokra-asumisen vaihtoehtona on asunnon omistaminen tai esimerkiksi osaomistaminen. Vuokrallakin riittää erilaisia asumisvaihtoehtoja.

Soluasunto

Soluasunnossa vuokralaisella on käytössään yleensä yksi oma lukittava huone. Keittiö ja kylpyhuone ovat yhteiset. Solussa asuvien määrä vaihtelee kahdesta jopa kymmeneen asunnosta riippuen. Solun vuokra on yleensä edullinen ja soluja suosivat erityisesti pienellä budjetilla elävät opiskelijat. Solussa jokaisella asukkaalla on oma vuokrasopimus ja itse ei yleensä voi vaikuttaa siihen, millainen asukas seinän taakse muuttaa.

Kimppakämppä

Kimppakämpän jakavat yleensä kaverukset tai muut toisiinsa luottavat henkilöt. Tällöin asunto voi olla esimerkiksi tavallinen kaksio tai kolmio, jossa makuuhuoneet on jaettu asujien kesken ja muu asunto on yhteistä tilaa.

Kommuuni

Kommuuni tarkoittaa yhteisöllistä asumista, jonka säännöt ja muodot ovat vaihtelevat. Kommuunin voi muodostaa kaveriporukka, saman ideologian jakavat tai esimerkiksi samoja asioita harrastavat henkilöt. Kommuuneja on myös kehittynyt ekologisen asumisen ympärille.

Alivuokralaisuus

Mikäli tarvitsee asuntoa vain tilapäisesti, esimerkiksi toisella paikkakunnalla olevan kesätyön ajaksi, voi harkita alivuokralaisuutta. Varsinkin opiskelijoiden asunnot saattavat olla tyhjillään kesäisin. Niitä kannattaa etsiä esimerkiksi oppilaitosten ilmoitustauluilta. Jos asunto luovutetaan kokonaan alivuokralaisen käyttöön, on asiasta sovittava vuokranantajan kanssa. Mikäli vuokraa asunnostaan alle puolet toisen käyttöön, erillistä lupaa ei ole välttämätöntä kysyä, kunhan huolehditaan siitä, että alivuokrauksesta ei aiheudu huomattavaa haittaa. Asunnon päävuokralainen on vastuussa huoneiston omistajalle alivuokralaisen tekemisistä.

Tukiasunto

Mikäli vuokralle haluavalla ei ole riittäviä kykyjä hankkia tarpeitaan vastaavaa asuntoa, häntä voidaan avustaa siinä. Tätä kutsutaan tuetuksi asumiseksi. Esimerkiksi vammaisilla henkilöillä tuettu asuminen on pysyvä ratkaisu, kun taas mielenterveys- tai päihdekuntoutujien osalta asuminen tukiasunnossa on yleensä tilapäistä. Myös nuoret voivat saada tukea itsenäiseen asumiseen ja elämän eri osa-alueille, jotta arki olisi mahdollisimman tasapainoista. Tällä on tarkoituksena pysäyttää jo nuorena alkanut ongelmien kierre esimerkiksi maksuvaikeuksien, päihteiden tai ihmissuhdeongelmien osalta.

Omistusasunto

Omistusasuntoa kannattaa harkita, mikäli ei syystä tai toisesta halua mennä vuokralle ja pääomaa asunnon ostoon on riittävästi. Pankit lainaavat rahaa asunnon ostoa varten, mutta koko asunnon hintaa ei yleensä kuitenkaan voi rahoittaa lainalla. Ennen asuntoesittelyjä kannattaakin vierailla pankissa kysymässä mahdollisuuksia lainan saantiin ja suuruuteen. Nuorille on olemassa asuntosäästö- ja tukijärjestelmä ASP. Se on tarkoitettu 18-30-vuotiaille ensiasunnon ostoa harkitseville.

Asumisoikeusasunto

Vaihtoehto asunnon ostamiselle on asumisoikeusasunto. Tällöin asunnon hinnasta maksetaan aluksi 15-30 prosenttia, jonka jälkeen maksetaan käyttövastiketta, joka on asunnon vuokra. Asumisoikeusasunto on turvallinen, sillä asunnossa voi viipyä niin pitkään kuin haluaa ilman pelkoa vuokraisännän asumiseen vaikuttavista päätöksistä.

Omaan asuntoon voi päästä kiinni myös osaomistuksen kautta. Tällöin asukas maksaa aluksi vain osan asunnon hinnasta ja omistaa näin ollen asunnon vain osittain. Suurin osa asunnon omistuksesta jää asunnon rakennuttajalle. Asukas asuu aluksi vuokralla ja asunnon voi lunastaa omaksi myöhemmin.

Päivitetty 7.12.2016 (MR)
Lähde: Nuorten elämä

Linkkejä