Maksuhäiriöt ja luottotiedot

Perintä

Laskut ja maksut kannattaa aina hoitaa ajallaan. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa laskun lähettäjältä pyytää lisää maksuaikaa jo ennen kuin ensimmäiset maksumuistutukset tulevat postiluukusta. Yritykset yleensä joustavat maksuaikatauluissa, sillä perintä tulee niillekin kalliiksi. Yhdellä puhelinsoitolla säästyt monelta harmilta!

Jos laskut jäävät jostain syystä maksamatta, velkoja lähettää useimmiten muutaman muistutuslaskun. Mikäli lasku jää edelleen maksamatta, velkoja siirtää laskun perintätoimiston perittäväksi. Perintätoimisto lähettää usein myös muutaman muistutuskirjeen. Tässä vaiheessa joutuu maksamaan laskun alkuperäissumman lisäksi viivästyskoron ja perintätoimiston perintäkulut.

Jos lasku jää edelleenkin maksamatta, velkoja voi viedä asian käräjäoikeuteen. Tästä seuraa se, että maksettavaksi tulee myös velkojan oikeudenkäyntikulut. Tuomion julistamisen jälkeen ulosottomies voi panna tuomion täytäntöön ja ulosmitata palkkaasi tai omaisuuttasi velan maksamiseksi. Tällöin maksettavaksi tulevat myös ulosotosta aiheutuneet kulut.

Muista laskuista poikkeavia laskuja ovat sakot, verot ja vakuutusmaksut. Ne eroavat muista siten, että ne ovat ulosottokelpoisia ilman tuomioistuimen päätöstä. Näiden maksujen maksamisen suhteen tulee olla erityisen tarkkana.

Maksuhäiriömerkintä

Oikeuden päätöksen jälkeen tulee merkintä myös maksuhäiriörekisteriin. Maksuhäiriömerkintä merkitään Suomen Asiakastieto Oy:n pitämään rekisteriin. Kun ensimmäinen merkintä tehdään rekisteriin, siitä tulee postitse ilmoitus. Jos on maksuhäiriömerkintä, et yleensä voi saada uutta lainaa tai luottokorttia, etkä voi ostaa tavaroita osamaksulla. Vuokraisäntä voi tarkistaa luottotietosi, samoin kuin työpaikka, jossa kävit työhaastattelussa. Myös kännykkä-ja nettiliittymän avaaminen on hankalaa.

Velan summa ei ratkaise rekisteriin joutumista. Laskun maksukaan merkinnän saamisen jälkeen ei poista merkintää rekisteristä, vaikka laskun maksaisi pois heti. Rekisteriin voidaan kuitenkin kirjata että olet maksanut laskun. Uusi merkintä lykkää uudelleen pääsyäsi pois listalta.

Luottotiedot

Luottotiedoilla tarkoitetaan yksityisen henkilön tai yrityksen maksukykyyn liittyviä tietoja. Näitä tietoja käytetään mm. luottoa (lainaa, luottokauppaa) myöntäessä tai sitä valvottaessa.

Luottotietoja voidaan selvittää esimerkiksi työhönoton tai vuokra-asunnon hankinnan yhteydessä. Työhönotossa tietoja voidaan käyttää siloin, kun työntekijä työskentelee tehtävässä, jossa hän on taloudellisessa vastuussa tai kun työsuhde muuteoin edellyttää erityistä luottamusta.

Luottotietomerkintä tarkoittaa merkintää luottotietorekisterissä. Merkintä voidaan rekisteröidä, jos tuomioistuin tai ulosottoviranomainen on virallisesti todennut henkilön tai yrityksen laiminlyöneen maksunsa. Heti luottotietomerkintää ei kuitenkaan tule, vaan maksu on ollut maksamatta useamman kuukauden (keskimäärin 6-8 kk:n) ajan, ja siitä on lähetetty asianosaiselle perintäkirjeitä.

Jos on tehnyt esimerkiksi kulutusluottosopimuksen, jollaisia ovat mm. luottokorttisopimukset, osamaksusopimukset ja pikavippisopimukset, voi merkintä tulla jo 60 päivän kuluttua maksun eräpäivästä.

Luottotietomerkintä säilyy rekisterissä useita vuosia. Määräaika vaihtelee maksuhäiriömerkinnästä riippuen. Luottotietomerkintä ei ole meriitti vaan usein käytännön elämää hankaloittava seuralainen. Hankalimmillaan se voi estää tai ainakin vaikeuttaa työn, asunnon, liittymien, lainojen, osamaksusopimusten etc. saamista.

Mistä apua?

Jos ei pysty selviytymään veloistaan, on mahdollisuus ottaa yhteyttä velkaneuvojaan. Velkaneuvonta on maksutonta kuntien, seurakuntien ja eri järjestöjen toimintaa. Velkaongelmiin liittyvistä asioista voi kysyä esimerkiksi Takuu-Säätiön maksuttomalta Velkalinjalta p. 0800 9 8009.

Talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen, asiakkaille maksuton palvelu. Velkaneuvonnassa avustetaan asiakkaita taloudellisen tilanteen selvittämisessä ja sopimusneuvotteluissa velkojien kanssa. Velkajärjestelyssä on tarkoitus järjestellä velkojen maksaminen velallisen maksukyvyn mukaiseksi. Tarkoitus on, että velalliselle jää velkojen maksun jälkeen tietty lailla vahvistettu määrä varoja elämiseen ja asumiseen.

Neuvontaa järjestävät ensisijaisesti kunnat. Useammalla kunnalla saattaa olla yhteinen neuvoja. Neuvojat:

  • auttavat kokonaistilanteen kartoittamisessa
  • kertovat erilaisista tukipalveluista ja järjestelymahdollisuuksista
  • auttavat neuvotteluissa velkojien kanssa
  • auttavat maksuaikataulujen ja velkojen järjestelyissä
  • auttavat tuomioistuimelle tehtävän velkajärjestelyhakemuksen ja maksuohjelman laatimisessa ja tarkastamisessa

Etelä-Pohjanmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonnan puhelinpalvelu arkisin kello 8.00 – 16.15. Talous- ja velkaneuvonnan käyntiasiakkaat vain ajanvarauksella. Aika tulee varata puhelimitse tai käymällä toimistossa. Käyntiasiakkaita palvellaan ajanvarauksella myös Alavuden, Kauhajoen ja Lapuan toimipaikoissa sekä toimiston sivuvastaanottopaikoissa.

Käyntiosoite: Valtion virastotalo Fallesmanni, Juhonkatu 4, 4. krs., 60320 Seinäjoki
Puhelin: 029 566 1105
Sähköposti: etela-pohjanmaa.velkaneuvonta(at)oikeus.fi
www: 
https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/talous_ja_velkaneuvonta.html
https://oikeus.fi/oikeusapu/etela-pohjanmaanoikeusaputoimisto/fi/index.html

Takuu-Säätiö

Asiantuntija-apua on saatavissa myös Takuu-Säätiöstä. Voit soittaa maksutta Takuu-Säätiön neuvontanumeroon p. 0800 9 8009 kaikkialta Suomesta. Neuvontanumero palvelee ma-pe klo 10-14. Takuu-Säätiö ylläpitää myös Kysy rahasta -chatpalvelua. Chat on auki maanantaista torstaihin klo 12.30-15.00. Lisätietoja löydät Takuu-Säätiön kotisivuilta.

Lähteet:
Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi, www.nettinappi.fi
Kuluttajaliitto - Valtti: www.kuluttajaliitto.fi, www.kuluttajaliitto.fi/valtti
Takuu-Säätiö: www.takuu-saatio.fi/hae_apua/velkalinja/
OmaSp luottotietomateriaali

Päivitetty: 20.02.2018

Linkkejä