Opintotuki 2. asteen opiskelijalla

Jos opiskelet 2. asteen oppilaitoksessa (lukio, ammattikoulu) ja olet alle 20-vuotias ja perheetön, vanhempiesi tulot vaikuttavat opintorahasi määrään. Vanhempien tulot voivat joko pienentää opintorahan määrää, estää sen myöntämisen tai jos vanhemmat ovat pienituloisia, korottaa opintorahan määrää.

Myös asumislisän suuruuteen vanhempien tuloilla on vaikutus, jos opiskelet toisella asteella, olet alle 18-vuotias ja perheetön (et naimisissa tai elatusvelvollinen).

Opintotuen suuruutta määritellessään Kela ottaa huomioon vanhempien ansio- ja pääomatulot. Tulot huomioidaan viimeisimmästä vahvistetusta verotuksesta, eli haettaessa tukea v. 2016, huomioidaan vanhempien vuoden 2014 tulot.

Mikäli vanhempien tulot ovat pienentyneet 20% viimeisestä verotuksesta, on hyvä opintotukihakemuksessa ilmoittaa vanhempien uudet tulot ja niiden pienenemisen syy.  Mukaan on toimitettava myös todistukset vanhempien tuloista. Näin päätös voidaan tehdä pienentyneiden tulotietojen pohjalta. Mikäli vanhenpien tulot ovat kasvaneet, niitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Vanhempina pidetään opiskelijan omia tai ottovanhempia, ei esimerkiksi sijaisvanhempia. Jos vanhemmat ovat eronneet tai asuvat vakituisesti erillään välirikon vuoksi, huomioidaan sen vanhemman tulot, jossa opiskelija asuu/on viimeksi asunut. Mikäli on viimeksi asunut molempien vanhempien luona, molempien tulot vaikuttavat. Jos alle 18-vuotias asuu toisen vanhemman ja tämän uuden aviopuolison luona, myös aviopuolison tulot vaikuttavat.

Tarkista täältä, miten vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeesi.

Päivitetty 9.3.2016 (MMK)