Ruoka & Syöminen

Kun ruoka ei sovi
Ruoka-aineallergia on seurausta elimistön puolustusmekanismista jotain tiettyä ainetta kohtaan. Tällaista ainetta kutsutaan allergeeniksi. Yleisimpiä ruoka-aineallergioita ovat laktoosi-intoleranssi, keliakia sekä kala-allergia. Yleisiä allergeeneja ovat myös koivun siitepölyallergiaan liittyvät ruoka-aineet esim. juurekset, hedelmät, vihannekset, mausteet ja muut esim. pähkinät. Allergeeni voidaan löytää ihopistokokeilla, verikokeilla ja välttämis – altistuskokeilla. Allergiasta kärsivän ruokavalio koostetaan niin, että allergisoivaa ainetta ei ruokavalioon oteta, varsinkin, jos sen syömisestä aiheutuu hengenvaarallisia reaktioita. Mikäli oireet eivät ole pahoja, voi itseään silloin tällöin 'siedättää' ruoka-ainetta nauttimalla.

Painontarkkailu
Kaveripiirin ja median luomat ulkonäköpaineet aiheuttavat sen että painoa on alettu tarkkailemaan ja syömistä rajoittamaan. Puhutaan paljon painoindekseistä ja erilaisista dieeteistä. Kasvavalla nuorella ei yleensä ole tarvetta laihduttamiseen. Laihduttamista ei suositella, mutta liikunnan lisäämisestä ja terveellisestä syömisestä ei ole kenellekään haittaa.

Syömisen rajoittaminen kohdistuu yleensä perusruoka-aineisiin, kuten leipään, maitoon ja lihaan. Toiset taas ovat ehdottomassa herkku- ja sokerilakossa ja välttelevät myös hyviä hiilihydraatin lähteitä. Oikeaoppisen ruoan karttaminen johtaa helposti jatkuvaan naposteluun tai ahmimis- ja paastokierteeseen ja joskus varsinaisiin syömishäiriöihin. Kohtuus on hyvä kaikessa!

Mikäli painoa haluaa kuitenkin syystä tai toisesta pudottaa, kannattaa pitää mielessä seuraava. Laihtuminen vaatii energiansaannin vähentämistä ja energiankulutuksen lisäämistä, syöt siis vähemmän kuin kulutat. Oikeaoppinen ja pysyvä laihtuminen on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä. Kyse on enemmänkin pysyvästä elintapojen muutoksesta. Tapojen ja tottumusten muuttaminen on hidasta.

Energiamäärä vähenee, kun
•    ruoka-annosten kokoa vähennetään
•    napostelua rajoitetaan
•    rasvansaantia vähennetään
•    kasvisten käyttöä lisätään

Energiankulutusta lisätään
•    arki- ja hyötyliikuntaa lisäämällä – hae tilaisuuksia liikkua ja lisää aktiivisuutta
•    liikuntaharrastuksella – kävely, pyöräily, hiihto, luistelu, tanssi ja uinti sopivat erityisesti painonhallintaan

Tottumattoman liikkujan kannattaa aloittaa liikuntaharrastus maltillisesti, jos painoa on kertynyt paljon eikä ole pitkään aikaan liikkunut. Jotta liikunnasta tulisi pysyvä elämäntapa sen tulisi olla virkistävää ja elämyksiä antavaa. Kokeilemalla erilaisia liikuntamuotoja löytyy mieluisin tapa liikkua. Liikunta vaikuttaa myös kehon koostumukseen eli lihasmassan lisääntymiseen sekä ryhtiin – pelkän kilomäärän arvioiminen antaa yksipuolisen kuvan laihtumisen vaikutuksista.

Kun ruoka on ongelma
Syömishäiriöstä puhutaan silloin, kun ruoka hallitsee henkilön ajatuksia ja toimintaa epänormaalilla tavalla. Ajatukset ovat jatkuvasti syömisessä, syömättä jättämisessä ja ruoan kalorimäärissä, ravintosisällössä ja kulutuksessa. Selkeästi määriteltyjä syömishäiriöitä ovat anoreksia, bulimia, BED ja ortoreksia.

Anorektikko rajoittaa syömistään, valitsee vähäenergisiä ruokia ja kuluttaa vähäistä energiaa liikunnalla, joka on päivittäistä – useitakin kertoja päivässä – ja raskasta. Tästä on seurauksena nälkiintyminen – elintoimintojen hidastuminen, pulssin harveneminen, verenpaineen lasku, ihomuutokset – kalpeus, ihon oheneminen ja hento karvoitus, anemia, elimistön suola- ja nestetasapainohäiriöt, hormonaaliset häiriöt sekä pitkäaikaisseurauksena luukatoa ja hedelmättömyyttä. Anoreksia on hengenvaarallinen sairaus, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan – elimistömuutokset ja sydänlihaksen surkastuminen johtavat sydänpysähdykseen.

Bulimiassa keskeisenä oireena ovat hallitsemattomat ahmimiskohtaukset. Bulimia alkaa yleisimmin murrosiässä laihdutusyritysten yhteydessä, jolloin oireesta kärsivä on havainnut voivansa syödä niin paljon kuin haluaa, kunhan oksentaa ruoan pois. Bulimia taustalla ovat yksilön psyykkiset ristiriidat, herkullisten ruokien runsas tarjonta ja toisaalta hoikkuuden korostaminen, joka johtaa suuriin sisäisiin ristiriitoihin. Bulimiaa sairastava on tavallisimmin normaalipainoinen tai hieman pyöreä. Bulimian ja siihen liittyvän oksentelun seurauksena elimistön neste- ja suolatasapaino häiriintyy ja hampaissa saattaa esiintyä kiillevaurioita. Anoreksiaan voi myös liittyä bulimian oireita.

BED eli epätyypillinen syömishäiriö ( Binge Eating Disorder ) on sekoitus anoreksiaa ja bulimiaa. Tähän syömishäiriöön liittyy sekä ahmimista että ruokailujen väliin jättämistä, joka johtaa herkästi ahmimistilanteeseen. Ahmiminen aiheuttaa syyllisyyttä, masennusta ja ahdistusta, mutta ahmija ei silti oksenna syömäänsä ruokaa. Laihdutusyritykset saattavat laukaista tämän kaltaisen syömishäiriön. BED johtaa usein vaikeaan lihavuuteen ja suuriin painonvaihteluihin.

Ortorektikko keskittää huomionsa ruuan määrän sijasta sen laatuun. Terveellisen ruoan syömisestä tulee pakkomielle ja ruoka sekä syömisen suunnittelu alkavat hallita jokapäiväistä elämää. Ortorektikko ei voi lähteä minnekään ilman omia eväitään, sillä pelko siitä että muualla tarjotaan ’väärää ruokaa’ on niin suuri. Ortorektikon ruokavaliosta muotoutuu hyvin yksipuolinen, sillä syötäväksi kelpaavien tuotteiden määrä vähenee ja tarpeellista määrää energiaa on vaikea saada. Ruokavalion rajoittaminen johtaa aliravitsemukseen samoin kuin anoreksiassa ja seuraukset ovat samankaltaisia.

Lähteet: Ihanainen Merja ym ; Ravitsemustieto osaksi ammattitaitoa, Fogelmholm Mikael (toim.); Ratkaisuja ravitsemukseen, Litmanen ym. ;Terveyden perusteet, Borg Patrik ym. Liikkujan ravitsemus, Rehunen Seppo; Terveys ja liikunta, Fogelholm Mikael ja Rehunen Seppo; Ravitsemus, liikunta ja terveys, Huttunen (toim.): Lasten ja nuorten sairaudet

Julkaistu 12.3.2015 (MMK)

Linkkejä