Tupakka

Tupakka on keskushermostoa stimuloiva ja rauhoittava aine, joka sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia ja lukuisia muita myrkyllisiä, terveydelle haitallisia aineita ja yhdisteitä. Tupakka valmistetaan Nicotina-kasvin lehdin kuivattamalla. Sitä käytetään polttamalla, nuuskana tai purutupakkana.

Tupakka on Suomessa laillinen päihde, mutta sillä on tiukat rajoitukset. Alle 18-vuotias ei saa käyttää eikä pitää hallussaan tupakkatuotteita. Julkisissa tiloissa polttamista on voimakkaasti rajoitettu, ja kokonaisia työyhteisöjä on sitoutunut savuttomuuteen.

Tupakoitsija hakee tupakoinnista parempaa keskittymiskykyä, rentoutumista ja hermostuneen sekä tuskaisen olon, tupakantuskan, poistumista. Tupakoitsijan tuntemat edellä mainitut vieroitusoireet, johtuvat siitä, että elimistön nikotiinitaso on laskenut. Kun ihminen polttaa tupakan, nikotiini tavoittaa aivot noin seitsemässä sekunnissa ja nikotiinitaso nousee taas totutulle tasolle. Näennäisesti olo helpottuu, kun vieroitusoireet poistuvat.  

Poltettaessa tupakkaa haitalliset aineet imeytyvät elimistöön pääasiassa keuhkojen kautta. Nuuskatessa imeytyminen tapahtuu suun ja nielun limakalvojen kautta. Tupakointi aiheuttaa ja pahentaa monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, keuhkosairauksia, syöpätauteja, suun sairauksia ja heikentää hedelmällisyyttä. Nuorilla tupakointi voi estää keuhkojen normaalin kehittymisen. Tupakointi myös heikentää ihon pintaverenkiertoa, nostaa akneriskiä, kohottaa verenpainetta sekä sykettä, ja tätä kautta rasittaa aivoja ja sydäntä. Kun tupakan sisältämä häkä syrjäyttää hapen verenkierrossa, suorituskyky heikkenee. Tupakoinnin haittavaikutuksiin liitetään myös lievemmät hengitystie-elinsairaudet ja hidas toipuminen niistä.

Joka toisen tupakoitsijan on arvioitu kuolevan tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin. Suomessa arvioilta 5000 ihmistä kuolee vuosittain tupakoinnin takia.

Passiivinen tupakointi. Tupakoitsija aiheuttaa tupakoinnillaan haittaa itselleen, mutta passiivisen tupakoinnin kautta myös ihmisille ympärillään. Tupakansavu laukaisee astmaatikolle helposti astmakohtauksen, ja passiiviselle tupakoinnille altistuvat lapset saavat helposti hengitystiesairauksia ja korvatulehduksia. Odottavan äidin tupakointi tai altistuminen passiiviselle tupakoinnille vaarantaa sikiön kasvua ja kehitystä.

Riippuvuus. Tupakka ja erityisesti sen sisältämä nikotiini, ovat vahvasti riippuvuutta aiheuttavia. Riippuvuus on sekä fyysistä (nikotiinin aiheuttamaa) että psyykkistä (tavan aiheuttamaa). Vieroitusoireita ovat mm. päänsärky, unettomuus, keskittymiskyvyn puute, nälän tunne, yskä, ummetus ja ripuli. Oireet ovat ohimeneviä. Fyysiset vieroitusoireet helpottavat lopettamista seuraavien muutaman viikon aikana, ja häviävät yleensä kolmen kuukauden sisällä.

Vieroitusoireiden lisäksi tupakoinnin lopettamisesta haastavaa tekee se, että tupakointi on tupakoitsijalle pinttynyt tapa – tupakka liittyy tiettyihin tilanteisiin. Usein käydään aamutupakalla heti heräämisen jälkeen, tupakoidaan ruokailun päätteeksi, autolla ajettaessa, ystävien seurassa, nautittaessa alkoholia… Tästä tavasta luopuminen on monelle tupakoitsijalle vaikeaa ja aikaa vievää. Joskus jopa vaikeampaa kuin fyysisestä riippuvuudesta irtipääseminen.

Lopettaminen. Tupakoinnin lopettamiseen on tarjolla monenlaista tukea. Kannattaa tutustua ainakin verkkopalveluihin Stumppi ja Fressis. Terveydenhoitajalta, lääkäriltä ja apteekin henkilökunnalta saa tietoa itsehoitolääkkeistä ja korvaushoitovalmisteista, joista osa on reseptillisiä.

Lähde: Nuortenlinkki – pikatietoa
Julkaistu 18.3.2015 (MMK)

Linkkejä