Yhteishaku

yhteiskaku.jpg

Ammatilliseen peruskoulutukseen, lukiokoulutukseen ja korkeakouluihin haetaan yleensä yhteishaussa. Yhteishaut järjestetään kaksi kertaa vuodessa: keväällä syksyllä alkavaan koulutukseen ja syksyllä tammikuussa alkavaan koulutukseen. Kätevimmin hakeminen onnistuu netissä. Sekä toisen asteen koulutukseen (lukio, ammattikoulu) että korkeakouluihin (ammattikorkeakoulu, yliopisto) haetaan Opintopolku.fi -palvelussa. Demohakua voi kokeilla täällä (klik).

Hakuvaiheessa valitaan 5 mieluista opiskelupaikkaa, joista ensisijaiseksi merkityllä opiskelupaikkatoiveella on mahdollista saada lisäpisteitä. Lukioon ja usein myös ammatilliseen koulutukseen haettaessa ei yleensä järjestetä pääsykokeita, mutta korkeakouluihin pyritään lähes poikkeuksetta pääsykokeiden kautta. Kannattaa siis selvittää etukäteen, mikä on oman opiskelupaikan käytäntö. Hakuvaiheeseen voi kuulua pääsykokeet, haastattelu, soveltuvuuskokeet, ennakkotehtäviä… Koulutusohjelmat ilmoittavat hyvissä ajoin, millaiset pääsyvaatimukset heillä on: esimerkiksi mitä kirjoja pääsykokeeseen on luettava, tai onko hakua varten tehtävä ennakkotehtäviä.

Jo yhteishaun alkaessa ilmoitetaan, milloin tulokset ja valinnat julkistetaan. Opiskelupaikan saamisesta ilmoitetaan hyvissä ajoin, yleensä kirjeitse, mutta oppilaitoksesta riippuen lisäksi myös netissä. Opiskelupaikka täytyy muistaa ottaa ilmoituksella vastaan. Vastaanottamisaika tiedotetaan hyväksymiskirjeessä.

Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitovaa. Mikäli ottaa vastaan korkeakoulupaikan, ei ole oikeutettu ottamaan vastaan toista, vaikka sellaisen samassa haussa saisikin. Jos tulee valituksi yhteen ja jää varasijalle toiseen korkeakoulutukseen, on joissakin korkeakouluissa mahdollista jäädä jonottamaan. Toisinaan siis myös varasijalta pääsee opiskelemaan. Vain yhtä paikkaa voi jonottaa, ja jos jonottamansa paikan saa, se tulee ottaa vastaan.

Joissakin tilanteissa opiskelupaikkaa ei voi heti ottaa vastaan, jolloin opiskelujen aloittamista on mahdollista lykätä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi asevelvollisuuden suorittaminen.  Muussa tapauksessa opinnot alkavat oppilaitoksen ilmoittamana päivänä.

Yhteishaussa voi jäädä myös ilman koulutuspaikkaa. Tällöin on mahdollista osallistua ns. täydennyshakuun, joka niille paikoille, jotka yhteishaussa ovat jääneet vapaiksi.

Yhteishakuajat vuonna 2017:

Yhteishaku 2017 - meneillään tai tulossa

 • 23.5-25.7 haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen (VALMA)
 • 3.7-30.8 korkeakoulujen kevään 2017 yhteishaun lisähaku
 • 6.9-20.9 korkeakoulujen syksyn 2017 yhteishaku

Yhteishaku 2017 - menneet haut

 • Lukiot ja ammattikoulut: 21.2-14.3.2017
 • Erityisopetuksena järjestettävä ammatillinen koulutus: 15.3-5.4.2017
 • Korkeakoulut: 1. haku 10.-25.1.2017, 2. haku 15.3-5.4.2017
 • Ammattikorkeakoulujen vieraskieliset Bachelor-tutkinnot
 • Yliopistojen vieraskieliset Bachelor-tutkinnot
 • Osa ammattikorkeakoulujen vieraskielisistä Master-tutkinnoista
 • Taideyliopiston koulutukset
 • Ammatilliset opettajakorkeakoulut
 • Muut kuin edellä listatut korkeakoulupaikat (ammattikorkeakoulu, yliopisto)

HUOM! Hakuvelvollisuus alle 25-vuotiailla ammattikouluttamattomilla: yhteishaussa on haettava vähintään kahteen tutkintoon johtavaan koulutukseen (ammattitutkinto, korkeakoulututkinto)

Lähteet: Nuorten elämä , Opintopolku.fi
Päivitetty 25.1.2017 (MMK)

Linkkejä