Kuukausittaiset menot

menot.jpg

Ruoka

Parhaiten ruokakuluissa voi säästää tekemällä mahdollisimman paljon ruokaa itse. Voit tehdä ruokaa myös isoimmissa erissä ja pakastaa osan, jolloin valmista ruokaa on kiireenkin keskellä. Jos et omista pakastinta, kannattaa tehdä ruokaa vain parin päivän tarpeita varten.

Ruokaostoksia tehtäessä kannattaa miettiä valmiiksi ruokalista. Tee kotona valmiiksi ostoslista, jotta muistaisit ostaa kaiken tarpeellisen ja välttyisit ostamasta hetken mielijohteesta. Ruokatarvikkeet kannattaa ostaa koko viikon varalle, näin vältyt käymästä monta kertaa viikon aikana kauppareissuilla. Ruokaostoksille ei myöskään kannata lähteä nälkäisenä, silloin tulee helposti ostettua herkkuja sekä kalliita valmisruokia.

Luonnonantimia kannattaa käyttää hyväkseen mahdollisimman paljon. Pakastimeen kannattaa säilöä syksyn marja- ja sienisatoa. Luonnonantimien lisäksi kannattaa seurata sesonkituotteita niin hedelmien kuin vihannestenkin osalta.

Vaatteet

Vaatekuluissa säästäminen on helppoa, jos ostaa vaatteita vain todelliseen tarpeeseen. Vaatteita ostaessa kannattaa pitää mielessä, että vaatteen pitää olla ennen kaikkea käyttötarkoitukseensa sopiva ja kestää käytöstä aiheutuvaa kulutusta.  On järkevämpää ostaa sellaisia vaatteita, joista varmasti pitää kuin se, että ostaa paljon halpoja vaatteita, jotka jäävät käyttämättöminä kaapin perukoille.  On hyvä myös vertailla eri valmistajien vastaavia tuotteita löytääkseen hinta-laatu-suhteeltaan parhaimman vaihtoehdon.

Puhelin ja netti

Nykyisin puhelin on jo  välttämättömyys jokaiselle. Jokaisella nuorella on käytössään kännykkä ja yhä useammin kännykkä onkin ainoa puhelin. Matkapuhelinliittymän avaaminen on edullista. Puheluiden, tekstiviestien ja datapakettien hinnat vaihtelevat suuresti eri operaattoreiden ja liittymien välillä. Matkapuhelinliittymää valitessa kannattaakin miettiä tarkasti, millainen liittymä sopii parhaiten omaan käyttöön. Useilla operaattoreilla on nettisivuillaan laskuri, jonka avulla voi selvittää, mikä liittymä olisi itselle paras.

Monet hankkivat netin jo opiskelunsa vuoksi ja siksi, että monia asioita aina terveydenhoidon ajanvarauksesta pankkipalveluihin hoidetaan nykyään netissä. Netti on useimmilla tietokoneen lisäksi myös kännykässä. Nettiyhteyksien hinnat vaihtelevat nopeuden ja muiden ominaisuuksien mukaan. Laajakaistalla voi olla internetissä vaikka 24h /vrk, silti lasku on kiinteä kuukausilasku. Valittavana on myös "mukana kulkeva" internet-yhteys ns. mokkula, joka mahdollistaa internetiin pääsyn paikasta riippumatta. Nettiyhteyttä harkitessa, ota selvää eri yhtiöiden tarjouksista.

Vakuutukset

Omillaan asuessa on syytä huolehtia myös itsensä ja asuntonsa vakuutusturvasta. Vakuutusmaksut maksetaan yleensä 1-4 krt vuodessa, mutta on järkevää laittaa rahaa vakuutusta varten jemmaan, vaikka vakuutusmaksua ei juuri sillä kuulla tulisikaan. Vakuutusten hinnat ja sisällöt vaihtelevat ei vakuutusyhtiöissä, joten ne kannattaa aina kilpailuttaa vakuutusta ottaessa.

Terveydenhoito

Terveydenhoito, hygieniatarvikkeet ja lääkkeet kuuluvat jokaisen välttämättömiin elinkustannuksiin. Näihin liittyvät kulut ovat yksilöllisiä. Perusterveydenhoitoon kuuluvat terveydenhoitajalla tai yleislääkärillä käynti terveyskeskuksessa ovat loppujen lopuksi melko edullisia.

KELA:lta voit saada korvauksen yksityislääkärin palkkioista ja/ tai lääkärin määräämästä tutkimuksesta ja hoidosta. Korvausta haetaan erillisellä lomakkeella, joka lähetetään KELA:lle lääkärissä käynnin jälkeen.

Opiskelijoille on yleensä koulun puolesta järjestetty edulliset terveydenhoitopalvelut.  Käyttämällä oppilaitoksen järjestämiä palveluita tai vastaavasti yleisiä terveydenhoitopalveluita voit säästää huomattavia summia.

Harrastukset ja vapaa-aika

Erilaiset harrastukset ovat erihintaisia. Monet harrastusvälineet ja liikuntaharrastuksiin liittyvät pakolliset seura- ja vakuutusmaksut voivat melko hintavia. Suosituimpia harrastuksia ovat usein halvimmat harrastukset; kävely, pyöräily, uinti, lukeminen ja musiikin kuuntelu ovat lähes ilmaisia harrastuksia. Kirjaston palvelut ovat lähes tai kokonaan ilmaisia. Usein kalliille harrastukselle voi löytyä yhtä mielenkiintoinen mutta halvempikin vaihtoehto.

Liikkuminen

Oman osansa kuukausittaisesta budjetista vie liikkumien paikasta toiseen, sillä kaikki ei ole kävely- tai pyöräilymatkan päässä. Liikkuminen omalla autolla on yleensä se kallein vaihtoehto, sillä maksettavaksi tulee polttoainekulujen lisäksi ainakin auton vakuutukset. Julkisilla kulkuvälineillä kulkeminen on halvempaa, ja esimerkiksi bussikortille on mahdollista ladata aikaa pidemmälle aikavälille. Liikkumisesta aiheutuvat kulut kannattaa  laskea kuukausibudjettiin joka kuussa.

Lähde:
Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi, www.nettinappi.fi
Päivitetty 9.3.2016 (MMK)