Muuttajan muistilista

Jotta muuttoon liittyvät asiat saa kerralla kuntoon, kannattaa muistaa ainakin nämä:

1. Hanki ajoissa muuttoauto ja muuttoapua

2. Tee muuttoilmoitus

Muuttoilmoituksella siirrät yhteystietosi virallisesti uuteen osoitteeseen. Se tulee tehdä viimeistään viikon kuluttuessa muutosta. Muutosilmoituksen voi tehdä samalla kertaa postille ja maistraatille osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Osoitemuutos ei kuitenkaan kirjaudu automaattisesti kaikille tahoille. Ilmoita itse osoitteen muuttumisesta esimerkiksi  lehtien tilaajapalveluihin, matkapuhelinoperaattoreille, pankkiin, töihin, harrastus- ja opiskelupaikkoihin...

3. Ilmoita isännöitsijälle

Jotta saat oman nimesi oveen tai postilaatikkoon, talokirjoihin ja sinulle tullaan huoltoyhtiön toimesta avaamaan ovi, jos avain unohtuu, ilmoita muutosta isännöitsijälle ja/talohuoltoyhtiöön.

4. Kuntotarkastus

Käy yhdessä vuokranantajan kanssa läpi asunto, ja sen viat ja puutteet. Varoiksi voit ottaa myös valokuvat asunnosta siinä kunnossa, kun se oli muuttaessa. Näin vältyt epäselvyyksiltä tilanteessa, jossa vahingot ovat edellisen asukkaan aiheuttamia.

5. Hanki kotivakuutus

Kotivakuutus on pieni satsaus, joka keventää mieltä eikä kukkaroa siinä tilanteessa, kun vuokra-asunnossa jotain hajoaa. Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöissä. Moni vuokranantaja vaatii kotivakuutuksen vuokralaiselta.

6. Solmi sähkösopimus ja ota nettiyhteys

Jos et halua viettää ensimmäistä iltaasi uudessa kodissa pimeässä, hanki sähkösopimus valitsemastasi sähköyhtiöstä alkamaan muuttopäivänä. Jos laajakaistayhteys ei kuulu asunnon vuokraan, hanki se itse esimerkiksi kännykkäoperaattoriltasi. Hintavertailu sekä sähkösopimusasioissa että nettiliittymien kohdalla kannattaa.

7. Vesi virtaamaan

Vesimaksu voi sisältyä vuokraan tai hoitovastikkeeseen, mutta asia kannattaa tarkistaa. Useinmiten vesimaksu veloitetaan jokaiselta asukkaalta erikseen.

8. Tarkista palovaroitin

Lain mukaan palovaroitin tai useampi tulee löytyä jokaisesta asunnosta. Tarkista paristot säännöllisesti.

9. Muista Kela

Jos saat asumiseen tukea esimerkiksi Kelasta, toimita pikimmiten uudet hakemukset (esim. olosuhdemuutosilmoitus tai uusi asumistukihakemus), sillä uusi asunto voi vaikuttaa tuen suuruuteen.

Muuttajan muistilista on mukailtu Nuorisoasuntoliitto ry:n Omaan kotiin - opas itsenäistyvälle nuorelle 2014-2015 -oppaasta sekä Marttojen Muuttajan Muistilistasta.