Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on osa terveyden kehollista, henkistä ja sosiaalista ulottuvuutta. Seksuaaliterveys käsittää yksilön myönteisen ja vastuullisen seksuaalisen kasvun ja kehityksen

Ehkäisy
Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka oikein käytettynä suojaa sukupuolitartunnoilta. Muut ehkäisymenetelmät ovat raskauden ehkäisyyn ja kuuluvat vakiintuneeseen parisuhteeseen, jossa partnerin ’seksihistoria’ on tiedossa ja mahdolliset sukupuolitaudit hoidettu.

Jotta kondomi suojaisi sukupuolitaudeilta ja raskaudelta, niin sitä on käytettävä koko yhdynnän ajan. Kondomin käyttöä on syytä harjoitella etukäteen ja niitä on hyvä olla mukana, jottei ehkäisy epäonnistu ja/tai jää kokonaan pois. Varautuminen ehkäisyyn ei tarkoita sitä, että olet aikonut olla yhdynnässä, se on viisautta, sillä tilanteet saattavat tulla yllättäen ja suunnittelematta. Kondomia laukussaan kantava tyttö ei ole ’helppo’, vaan vastuullinen, seksuaaliterveydestään huolta pitävä nuori. Sama ajatus pätee myös poikiin. Lue lisää kondomin käytöstä: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/kondomi/kondomin-kaytto-ja-hankinta/

Muita raskaudenehkäisytapoja ovat mm. e- pillerit, minipillerit, ehkäisylaastarit ja ehkäisyrenkaat sekä poikkeuksellisessa tapauksessa jälkiehkäisy. E-pilleri, minipillerit, ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas ovat hormonaalisia ehkäisykeinoja. Näiden ehkäisytapojen käytön aloittaminen edellyttää käyntiä terveydenhoitajalla ja lääkärissä käyntiä ( gynekologinen tutkimus ).

Jos ehkäisy on epäonnistunut tai kokonaan unohtunut on jälkiehkäisy tarpeen. Jälkiehkäisypillerin saa apteekista ilman reseptiä ja se pitäisi ottaa mielellään 48 tunnin ja viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä.

Gynekologiset tutkimukset

Gynekologisessa tutkimuksessa lääkäri tai terveydenhoitaja tarkistaa melkein huomaamatta katsomalla ihon, karvoituksen ja häpyhuulet. Seuraavaksi lääkäri tarkastaa häpyhuulten limakalvon, emättimen aukon ja immenkalvon seudun. Tarvittaessa voidaan ottaa näytteitä emättimestä ja kohdun suulta. Tälläinen näyte on esimerkiksi papa-koe, onka avulla selvitetään mahdollisia tulehdus- ja solumuutoksia. Säännöllisen sukupuolielämän aloittamisen jälkeen tulisi käydä säännöllisesti Papa-kokeessa vähintään kahden vuoden (2) välein.

Raskauden keskeytys eli abortti
Raskauden keskeyttämistä varten tarvitaan lääkärinlausunto. Raskauden keskeytys tehdään aina sairaalassa. Keskeytys on maksullinen ja vaatii kaksi käyntiä sairaalassa. Raskaus tulee keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa. Raskauden voi keskeyttää erityisen painavasta syystä myöhemminkin, mutta silloin siihen tarvitaan erityislupa.

Raskauden keskeytys tehdään sairaalassa, jonne saa lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai yksityislääkäriltä. Sairaalassa keskustellaan vielä yhdessä hoitajan ja lääkärin kanssa, ja päätetään yhdessä raskauden keskeytystavasta. Tapaan vaikuttavat muun muassa raskauden kesto sekä asiakkaan mielipide.

Alaikäinen ei tarvitse aborttiin vanhemman lupaa, mutat asiasta on usein silti hyvä puhua vanhempien kanssa. Jos ei kuitenkaan halua tehdä niin, terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus.

Raskaudenkeskeytystavoista voi lukea täältä.

Sukupuolitaudit
Sukupuolitaudit tarttuvat lähes yksinomaan suojaamattoman yhdynnän ja seksikontaktin (emätinyhdynnöissä, suuseksissä, peräsuoliyhdynnöissä ….) välityksellä. Yleisimpiä sukupuolitauteja ovat klamydia, sukupuoliherpes, kondylooma, hepatiitti B, kuppa, tippuri ja HIV/AIDS.

Sukupuolitaudit ovat usein oireettomia, tai oireet voivat alkaa vasta pitkän ajan jälkeen. Hoitamattomilla sukupuolitaudeilla voi olla pitkäaikaisiakin terveysvaikutuksia. Klamydiaa ja tippuria hoidetaan antibiooteilla. Virustauteja, kuten herpestä ja kondyloomaa, ei voi lääkkeillä parantaa, mutta oireita voi helpottaa. Kondomi suojaa useimmilta sukupuolitautitartunnoilta.

Jos epäilet, että sairastat sukupuolitautia, voit varata ajan lääkärille joko terveysasemalta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Suurissa kaupungeissa sukupuolitauteja voidaan hoitaa erikseen sukupuolitautien poliklinikalla. Kysy lisää omalta terveysasemaltasi. Muilla kuin yksityisillä lääkäriasemilla sukupuolitautitestit ovat ilmaisia.

Lähteet: Kinnunen, Saara: Tytöt, pojat ja seksi, Ahlberg, Veikko; Siimes, Martti: Lapsesta aikuiseksi, Väestöliitto - nuorten sivut, Infopankki.fi
Julkaistu: 12.3.2015 (MMK)
Päivitetty: 20.2.2018

Seurusteluun, seksiin ja ehkäisyyn liittyvää perustietoja löydät täältä (klik).

Linkkejä