Seksi

Seuraavassa on lyhyesti avattu seksiin kuuluvia asioita. Voit lukea niistä tarkemmin esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta tai Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetistä (ks. linkkilista).

Seksi

Seksi on monimuotoisempi asia kuin pelkkä yhdyntä. Se on jotakin nautintoa tuottavaa, mitä voi tehdä yksin tai kumppanin kanssa.

Yksin ollessa seksiä on esim. haaveilu, fantasiointi ja itsetyydytys. Kumppanin kanssa seksiä voi harrastaa hyväilemällä ja rakastelemalla (yhdyntä). Hyväilyseksi eli petting on seksiä, jossa tutustutaan kumppanin kehoon, tunnetaan läheisyyttä ja harjoitellaan esileikkiä.

Hyväilyseksivaiheessa voi olla niin kauan kuin hyvältä tuntuu, eikä sitä tarvitsee lopettaa silloinkaan, kun aloittaa kumppanin kanssa varsinaiset yhdynnät.

Fantasiointi

Fantasiat ovat mielikuvia, jotka auttavat itsetyydytyksessä ja toimivat voimavarana koko elämän ajan. Fantasiat ovat mielikuvituksen tuotetta eivät totta, joten ne voivat olla hyvinkin erilaisia ja erikoisia – eri ihmisethän kiihottuvat erilaisista asioista. Olivatpa fantasiasi millaisia tahansa, ne eivät mielikuvituksen tuotteena ole vaarallisia eivätkä haitallisia.

On hyvä muistaa, että fantasiat ovat jokaisen ’yksityistä omaisuutta’ eikä niitä tarvitse jakaa toisen kanssa. Mikäli omat fantasiat aiheuttavat esimerkiksi ahdistusta, on niistä kuitenkin hyvä jutella esimerkiksi seksuaalineuvojan kanssa.

Itsetyydytys

Itsetyydytys on paras tapa tutustua omaan kehoon, sen toimintaan ja siihen, millaisesta kosketuksesta pitää. Itsetyydyttää voi silloin kun itsestä siltä tuntuu ja on sopiva hetki.  Saattaa olla aikoja, jolloin itsetyydytys kuuluu jokaiseen päivään (tai vaikka useammankin kerran päivässä), toisinaan siihen taas voi tulla pitkiä taukoja. Kaikki on yhtä normaalia.

Itsetyydytys ei missään tapauksessa ole hävettävää eikä se vaikuta kehoon haitallisesti. Se on oma intiimihetki, jonka toteuttamiseen kannattaa varata aikaa ja rauhallinen paikka. Näin voi rentoutua ja nauttia olostaan.

Koska itsetyydytyksen kautta oppii itsestään ja omasta kehostaan, helpottavat sen avulla hankitut kokemukset myös rakastelua kumppanin kanssa.

Kiihottuminen

Ihminen kiihottuu sekä itsetyydytyksessä että seksissä kumppanin kanssa. Kiihottumiseen voivat vaikuttaa yleinen vireystaso, tunteet, mielikuvat ja aistiärsykkeet.

Kiihottuessa sydämen syke nousee ja verenkierto kiihtyy mm. sukupuolielimissä ja rinnoissa. Kun peniksen paisuvaiskudos täyttyy verellä, mies saa erektion. Naisilla veren virtaus saa aikaan erektion klitoriksessa ja emättimen seinämät alkavat tuottaa eritettä, joka toimii liukasteena yhdynnässä.

Yhdyntä

Yhdyntä on paljon muutakin kuin seksiakti. Se on tapa osoittaa kiintymystä ja rakkautta kumppanilleen. Jakaa tunteita ja kokemuksia, ja nauttia toisen fyysisestä läheisyydestä. Puhutaankin kokonaisvaltaisesti rakastelusta

Yhdynnässä naisen ja miehen välillä miehen penis työntyy naisen emättimeen. Tämä edellyttää, että mies on kiihottunut ja hänellä on erektio, mutta myös naisen kiihottumista, jolloin emättimen seinistä on erittynyt nestettä liukasteeksi.  Jos yhdyntä tekee kipeää, on syytä lopettaa, sillä se ei saa sattua. Tässä tilanteessa voi esimerkiksi jatkaa esileikkiä tai käyttää keinotekoisia liukasteita.

Ei ole olemassa oikeaa kestoa rakastelulle, joka käsittää kaiken esileikistä mahdolliseen orgasmiin ja sen jälkeiseen hellittelyyn.  Oikeaa kestoa ei ole olemassa myöskään varsinaiselle yhdynnälle, vaiheelle jossa penis työntyy esimerkiksi emättimeen ja jossa koetaan siemensyöksy ja mahdolliset orgasmit. Kokonaisvaltainen nautinto kummallakin on tärkeämpää kuin kesto tai se, onko saatu orgasmia.  

Eka kerta

Eka kerta on jokaiselle uusi ja jännittävä tilanne. Neitsyys ei ole asia, josta pitäisi ”hankkiutua eroon”, vaan siihen kannattaa valmistautua ja odottaa rauhassa oikeaa kumppania. Myös ekalla kerralla tulee huolehtia ehkäisystä.

Varmaa on, että kaikille eka kerta on jotain uutta ja ihmeellistä, joka voi jännittää ja pelottaakin. Se on luonnollista, koska ainahan uusi jännittää. Mielessä voi pyöriä esimerkiksi: ”mitä oikein kuuluu tehdä”, ”teenköhän kaiken oikein” ”tekeekö se kipeää”, ”saankohan erektion”, ”tulenkohan liian nopeasti” jne. Näistä on hyvä jutella oman kumppanin kanssa jo etukäteen, jolloin sekin lisää turvallisuuden tunnetta.

Ekaksi kerraksi lasketaan myös rakastelu ilman yhdyntää: hyväilyt, kiihottuminen ja laukeaminen.
Ekalla kerralla on syytä varautua siihen, ettei kaikki välttämättä mene, kuten oli mielessään kuvitellut. Esimerkiksi yhdyntä voi epäonnistua syystä tai toisesta, se voi sattua tai tai toinen haluaakin vetäytyä tilanteesta.  Se ei kaada maailmaa. Uudestaan voi koittaa, kun tuntuu, että olette molemmat kumppanin kanssa valmiita. Seksiin ei kannata ryhtyä suin päin, vaan vasta silloin kun todella tuntee olevansa valmis, olo on turvallinen ja luottamus kumppaneiden välillä on vahva.

Orgasmi

Orgasmi on fyysinen ja/tai psyykkinen hyvänolon tunne, joka seuraa kiihotuksen laukeamisesta yhdynnässä tai itsetyydytyksessä. On olemassa sekä fyysisiä orgasmeja että tunneorgasmeja. Fyysinen orgasmi tuntuu lantionpohjan ja peräaukon seudun supisteluna, tunneorgasmi taas esimerkiksi tyydytettynä tunnekokemuksena.

Orgasmi ei ole seksin päätavoite. Seksi voi olla täysin tyydyttävää ilman orgasmiakin. Yksi voi saada orgasmin vain yhdynnässä, toinen vain itsetyydytyksessä, kolmas molemmissa ja neljäs ei missään tilanteessa.  Orgasmi on siis hyvin yksilöllinen kokemus.

Lähteet: MLL Nuortennetti, Väestöliitto, nuoret
Julkaistu: 5.8.2016 (MMK)

Linkkejä