parisuhde.jpg

Seurustelu, parisuhde, rakastuminen... Lämpimien ja läheisten ihmissuhteiden solmiminen ja ylläpitäminen, ristiriitojen ratkaiseminen ja seurustelun päättymiseen liittyvät kysymykset ovat osa nuoruutta.

Seurustelun aloittamiseen ei ole oikeaa ikää. Joku toinen voi valmis seurusteluun nuorempana kuin toinen. Tunne-elämän kehitys tapahtuu jokaiselle omaan tahtin. Joillakin nuorilla on kiihkeä vimma aloittaa seurustelu, vaikka oma kypsyminen on kovasti kesken. Varhaisen seurustelun kautta haetaan itsenäistymistä ja irtaantumista vanhemmista. Onnistunut parisuhde kuitenkin edellyttää sitä, että nuoren käsitys seksuaalisuudestaan on selkiintynyt ja että hänellä on kirkas ajatus siitä, kuka ja mitä hän on.

Myöskään 'oikeaa' tapaa seurustella ei ole. Tärkeintä on, että seurustelukumppanit tietävät suhteensa rajat ja löytävät molempien mielestä hyvän tavan olla yhdessä. Seurustelu ei tarkoita automaattisesti seksiä, mutta silti suhteessa voi olla läheisyyttä.

Parhaat seurustelusuhteet voivat syntyvät kaveruuden pohjalle. Kaveriporukassa voi rauhassa tutustua toiseen sukupuoleen – havainnoida, millainen ihminen minua kiinnostaa ja millainen ei herätä mitään tunteita. Ihastumisen kohteita voi olla useita ja tunteet ovat kuin valmiustilassa – pienen huomionosoituksen pohjalta seurustelu voi sitten saada alkunsa.

Joskus seurustelu voi päättyä eroon. Tällaiseen ratkaisuun voivat ajaa esimerkiksi riidat ja erimielisyydet tai vaikkapa tunteiden luonnollinen viilentyminen, jollon seurustelusuhde muuttuu tavallaan kaverisuhteeksi.

Erotilanteessa on hyvä ajatella myös toisen tunteita. On järkevää puhua asiat yhdessä halki, etteivät ne jää kummittelemaan kummankaan osapuolen mieliin. Ero aiheuttaa sydänsuruja: pahaa mieltä, surua ja epätoivoa. On hyvä muistaa, että kaikki tunteet ovat sallittuja, ja ne on vain elettävä, käsiteltävä ja hyväksyttävä, jotta voi päästä yli. Eron sattuessa ystäville tai muille läheisille juttelusta voi olla apua. Yksin ei kannata jäädä asiota murehtimaan.

Lähde: VäestöliittoTukiverkko.fi
Päivitetty 22.02.2018

Linkkejä