Matkustaminen

Matkustaminen on hieno ja avartava kokemus. Matkustatpa sitten oppaan johdolla, tai teet reppureissun omin päin, on hyvä huomioida muutamia perusasioita ennen lähtöä.

Selvitä matkasi tarkoitus. Millaiselle matkalle haluat lähteä? Mikä on matkan tarkoitus? Haluatko lähteä shoppailemaan, rantalomalle, urheilemaan, tutustumaan erilaisiin kulttuureihin, ihmisiin ja tapoihin, katselemaan nähtävyyksiä, vai kaikkea tätä?

Tee reittisuunnitelma. Mieti mitä maita ja paikkoja haluat nähdä. Alkuperäisen suunnitelman ei tarvitse olla lopullinen, matkan kohteet voivat muuttua matkan aikana moneenkin kertaan. Voit hankkia etukäteen tietoa paikoista, joissa haluat käydä, ja tutustua paikallisiin tapoihin.

Mieti majoitus. Selvitä etukäteen, millaisia majoitusvaihtoehtoja on tarjolla. Jos matkustat sesonkiaikana (esim. koulujen loma-ajat), kannattaa varata majoitus hyvissä ajoin. Jos hotellihinnat tuntuvat kalliilta, kannattaa tutustua paikallisiin hostelleihin ja retkeilymajoihin.

Hostellit ovat yleensä hotelleja huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Ne ovat vaatimattomia yöpymispaikkoja, joissa miehille ja naisille on erilliset makuusalit. Useissa hostelleissa on myös pienempiä huoneita. Suihku- ja wc-tilat ovat yhteisiä. Hostellissa yöpyessä tarvitset omat lakanat tai makuupussin, joissain paikoissa liinavaatteet on mahdollista vuokrata erillistä korvausta vastaan. Eri hostelleissa säännöt saattavat vaihdella suurestikin, joten hostelliin mentäessä kannattaa tarkistaa niiden säännöt.

Varmista matkustusasiakirjat. Muista tarkistaa, että passisi tai henkilökorttisi on voimassa. Selvitä, tarvitsetko kohteeseen viisumin? Tarvitseeko maahantuloluvan saamiseksi täyttää muita papereita? Kaikista matkustusasiakirjoista kannattaa ottaa mukaan kopio tai skannata ne sähköpostiin. Muista myös tarkistaa kuuluuko vakuutuksiisi matkavakuutus. Jos ei, on se hyvä ottaa koko matkan ajaksi.

Tarkista rokotukset. Ovatko rokotuksesi ajantasalla? Pitääkö kohdemaahan matkustamista varten ottaa jokin uusi rokote? Maakohtaiset rokotusohjeet löydät Matkailijan rokoteoppaasta

Pakkaa ajatuksella. Suunnittele tarkkaan myös varusteet, jotka otat matkalle. Kuljetatko tavaroitasi matkalaukussa, repussa vai rinkassa? Ota mukaan hyvät kengät sekä käytännölliset, kevyet ja helposti pestävät vaatteet. Pakkaa mukaan myös lämmin vaatekerta ja villasukat, sillä lämpimissäkin maissa yöt voivat olla kylmät. Lämpimät vaatteet voivat olla tarpeen myös junamatkoilla. Kotoa matkaan kannattaa pakata itselle sopivat ja tutut lääkkeet, mieluiten alkuperäisissä pakkauksissaan. Ota mukaan tarvitsemiesi reseptilääkkeiden reseptit, jos mahdollista.

Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata välttämättömät lääkkeet ja hygieniatuotteet sekä vaihtovaatekerta.

Muista hygienia. Ulkomailla ollessa (erityisesti lämpimissä maissa) kannattaa olla tarkkana siitä mitä suuhunsa pistää ja juoda vain pullotettua vettä. Turistiripuli on suomalaisen matkailijan yleisin terveysongelma.  Listan vältettävistä ruoka-aineista voit tsekata täältä. Turistiripulin tai muun sairauden yllättäessä turvaudu paikalliseen apteekkiin ja tarvittaessa hakeudu lääkäriin.

Maitohappobakteereiden syöminen kannattaa muistaa koko loman ajan, mieluusti aloittaa jo hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä.

Matkavaluutta kuntoon. Mieti etukäteen, paljonko rahaa tarvitset matkan aikana. Varaa rahaa majoitukseen, ruokailuihin sekä muihin mahdollisiin menoihin. Mieti, millaisessa muodossa valuutta on hyvä ottaa mukaan: suositko käteistä vai pankki/luottokorttia.

Matkustaminen Suomessa

Koti-Suomessakin on paljon nähtävää ja koettavaa, joten matkailla voi myös täällä. Ympäri vuoden on eripuolilla maata monenlaisia tapahtumia, ja jokaisella paikkakunnala riittää nähtävyyksia, joita kierrellessä pääsee näkemään Suomea eri näkövinkkelistä. Kunnilla ja seutukunnilla on omia matkailusivustojaan, joista voi etsiä tietoa majoituksesta, ruokailuista, näkemisestä ja kokemisesta.

Pienellä budjetilla voi tehdä vaikka laivaristeilyn tai kylpylämatkan, joka saa irrottautumaan arjesta.

Päivitetty 7.12.2016 (MR)

Linkkejä