Opiskelemaan ulkomaille

Opiskelu ulkomailla on hyvä tapa tutustua vieraan maan kulttuuria sekä oppia kieltä. Ulkomaille opiskelemaan haluavalle on olemassa useita vaihtoehtoja. Voit suorittaa koko tutkinnon ulkomailla tai lähteä vaihtoon lyhyemmäksi aikaa.

Helpoin tapa lähteä ulkomaille opiskelemaan on oman oppilaitoksen vaihto-ohjelman kautta. Tällöin lähes kaikki käytännön järjestelyt on tehty puolestasi. Jos olet kiinnostunut lähtemään vaihtoon oppilaitoksesi kautta, kysy rohkeasti henkilökunnalta, millaisia mahdollisuuksia on tarjolla.

Voit myös suorittaa koko tutkinnon ulkomailla. Ulkomaiseen oppilaitokseen tai korkeakouluun voit hakea ihan niin kuin mihin tahansa kotimaiseen oppilaitokseen tai korkeakouluun. Ulkomailla opiskellaan pääsääntöisesti maan omalla kielellä, yksittäisiä kursseja saattaa olla tarjolla myös muilla kielillä. Ulkomaille opiskelemaan haluavan kielitaidolle ei aseteta mitään kriteerejä, mutta koska opiskelu tapahtuu maan omalla kielellä, on hyvä osata edes perusteet. Joissain paikoissa vaaditaan kielikokeen läpäisyä. Kohdemaassa on usein ulkomaalaisille tarjolla myös kielikursseja.

Ulkomaille opiskelemaan lähtevältä vaaditaan usein passin lisäksi myös oleskelulupa. Se laillistaa oleskelun maassa, ja se hankitaan heti maahan saavuttua paikalliselta poliisilta tai ulkomaalaisvirastolta. Lupa on yleensä opiskelijoille määräaikainen. Usein se myönnetään vuodeksi kerrallaan.

EU- ja ETA-alueen ulkopuolella tarvitaan oleskeluluvan lisäksi myös viisumi. Viisumi tarkoittaa lupaa saapua maahan, ja sitä haetaan ennen lähtöä kohdemaan lähetystöstä tai konsulaatista. Lupa-asioihin voi kulua aikaa, joten ne kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkustuajankohtaa kuntoon.

Ohjeita lupakäytännöistä ja lisätietoja opiskelumahdollisuuksista ulkomailla saat esimerkiksi kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMOn neuvontapalvelusta

Päivitetty 11.08.2016 (MMK)

Linkkejä