Osta, myy & jaa netissä

Kaupankäyntiä

Nettiostosten tekeminen kasvattaa koko ajan suosiotaan. Myös nuoret ovat aktiivisia nettikaupan käyttäjiä, sillä netissä ostaminen ja myyminen on helppoa. Ostaminen keskittyy verkkokauppoihin ja huutokauppa sekä kirppissivustoihin, joiden kautta on mahdollista myös myydä omia uusia tai käytettyjä tuotteita.  Kaupankäynti tapahtuu siis sinun ja yrityksen tai sinun ja toisen yksityishenkilön välillä.

Jotta ostaminen netissä olisi mahdollisimman turvallista, kannattaa selvittää vastaus ainakin näihin kysymyksiin. Hyvässä nettikaupassa nämä tiedot löytyvät heloposti kaupan/yrityksen kotisivuilta. Lisätietoa voi kysyä tarvittaessa asiakaspalvelusta.  

  • Mitä nettisivuilla kerrotaan yrityksestä joka tuotteita myy
  • Missä maassa yritys toimii? Mistä tavarat tulevat?
  • Kauanko ostosten toimittaminen kestää?
  • Paljonko tuottee tulevat maksamaan toimituskuluineen? Entäpä, tuleeko mahdollisia tullimaksuja? Muista, että tullimaksut EU-maiden ulkopuolelta voivat olla suuret!
  • Miten ja mihin tuotteet toimitetaan?
  • Mitkä ovat kaupan ehdot?
  • Onko maksuliikenne (korttimaksu) suojattu ja miten?
  • Millaisia kokemuksia muilla tilaajilla on ollut?
  • Miten epäsopivan tuotteen voi palauttaa?
  • Mitä, jos tuotteita ei alakaan kuulua?

Hyvän nettikaupan tunnusmerkki on, että näihin kysymyksiin löytyy vastaus kaupan kotisivuilta. Jos yritys on suomalainen, kaupan ehdot on oltava esillä suomeksi. Ulkomaisten kauppojen tapauksessa luotettavan nettikaupan käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä kuluttajansuoja vaihtelee huomattavasti eri maiden ja maanosien välillä.

Jos tekee kauppaa yksityishenkilön kanssa huutokauppa- tai kirppissivustolla, kannattaa myös olla varovainen, sillä aina joukkoon mahtuu niitä, jotka eivät tee rehellistä kauppaa Tällaisten tilanteiden välttämiseksi sivustoille täytyy rekisteröityä ja kaupankäyntiin on annettu tarkat ohjeistukset, joita tulee noudattaa. Kun olet ostamassa tavaraa, kannattaa varmistua sen kunnosta ja selvittää, tulevatko kauppahinnan päälle postimaksut. Luotettava myyjä on valmis lähettämään kuvia ja kertomaan lisätietoja tavarasta. Mikäli olet myymässä tavaraa sivustoilla, ota niistä selkeät kuvat ja laita yksityiskohtaiset tiedot. Mainitse myös, jos tuotteessa on jokin vika, mahdollisista postikuluista tai noutokaupasta käteisellä.  

Onnistunut tilaus nettikaupasta vahvistetaan kuitilla tai tilausvahvistuksella, joka tulee yleensä sähköpostiin. Huutokauppa- ja kirppissivustoilla tällaista kuitti- tai vahvistuskäytäntöä ei ole. Säilytä kaikki sähköpostit, yhteystiedot ja muut viestit, kunnes kauppa on onnistuneesti suoritettu ja ostos ja raha ovat vaihtaneet omistajaa. Nettikaupankäynnin ongelmakohdaksi voi muodostua kaupankäyntikumppanin epärehellisyys. Jos maksettua tuotetta ei ala kuulua eikä myyjään saa enää yhteyttä, on kyseessä mahdollisesti petos. Tällöin asiasta on tehtävä ilmoitus käytetyn osto- ja myyntipalstan ylläpidolle ja poliisille. Vähäisenkin summan menettäminen huijarille kannattaa ilmoittaa.                    

Muista, että alaikäisten tekemät nettiostokset vaativat aina huoltajan suostumuksen. Jos suostumusta ei ole, tilaus ei ole sitova. Netissä tehty sopimus on yhtä pätevä kuin kasvokkain allekirjoitettu.

Materiaalin jakamista

Valtaosa netin liikenteestä muodostuu tiedostojen jakamisesta. Kaikki sähköisessä muodossa oleva tieto voidaan jakaa, oli kyseessä sitten teksti, kuva, video, ääni, tietokonepeli…. Netti on mahtava areena saada suhteellisen vaivattomasti näkyvyyttä omille tuotoksille. Omia pöytälaatikkokirjoituksia, musiikki tai vaikkapa kuvia voi julkaista omassa blogissa, kotisivulla, verkkolehdessä tai erilaisissa sosiaalisenmedian palveluissa. Eri aihealueisiin ja esitysmuotoihin erikoistuneita julkaisukanavia on runsaasti.

Julkaisemalla omia tuotoksia netissä on mahdollista ja jopa todennäköistä, että saat hyvää ja kannustavaa palautetta. Kannattaa kuitenkin varautua myös negatiiviseen ja asiattomaan palautteeseen, jonka julkaisu netissä on valitettavan helppoa ja yleistä. Kun jaat netissä materiaalia, omaa tai toisten, harkitse tarkkaan, mitä julkaiset. Noloja kuvat ja videot eivät välttämättä koskaan poistu netistä, ja ne saattavat tulla eteesi yllättävissäkin tilanteissa vaikka vuosien päästä. Älä siis aliarvio jakamiesi asioiden vaikutusta.

Jaettaessa materiaalia netissä, on tärkeää muistaa tekijänoikeusasiat – muiden tuotoksia ei saa jakaa omissa nimissään tai ilman asianmukaista lupaa. Jos olet julkaisemassa omaa kuvaa tai videota, jossa näkyy myös muita ihmisiä, on hyvien tapojen mukaista kysyä heidän lupansa julkaisuun. Mitä tahansa ei saa jakaa tai ladata omalle koneelle. Netissä vellova piratismi eli materiaalien, useimiten musiikin tai elokuvien, luvaton jakaminen on iso ongelma. Piratismiin syyllistyy myös silloin, kun lataa omalle koneelleen toisen henkilön luvattomasti nettiin jakaman materiaalin. Kannattaa siis olla tarkkana sekä siitä, mitä itse nettiin laittaa että mitä sieltä lataa.

Jotta tiedostojen jakaminen käytännössä onnistuu parhaiten, huomio tiedostojen koko. Pienet ja kevyt tiedostot avautuvat vaivattomammin myös mobiililaitteilla.  

Lähde: Nuorten elämä: osta ja myy netissä, materiaalin jakaminen
Julkaistu 29.1.2015

Linkkejä