Opinnot ja työ

Yhä useammin opiskelijat joutuvat tai haluavat työskennellä opintojensa ohella. Työstä saatava palkka helpottaa opiskelijan tiukkaa taloutta, mutta kannattaa seurata tarkasti, miten palkka vaikuttaa opintotuen suuruuteen. Jos opiskelija tienaa ”liikaa”, voi hän joutua maksamaan takaisin opintotukea Kelaan (ns. takaisinperintä). Mikäli näin käy, kannattaa palauttaa nostettu tuki vapaaehtoisesti, sillä se on takaisinperintää edullisempaa.

Palkan lisäksi opiskeluaikaisesta työskentelystä saa hyvää kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Varsinkin jos työpaikka ja työtehtävät liittyvät opiskeltavaan alaan. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan työelämässä menestyvät parhaiten ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet opintonsa määräajassa ja tehneet opintojen lomassa oman alansa töitä.

Opiskelijalle opinnot ovat kuitenkin pääasiallinen työ, jota muun työnteon ei saisi häiritä. Näin valmistuminenkin tavoiteajassa on helpompaa. Opiskelun ja työn lisäksi elämään tulee mahtua vapaa-aikaa, mahdollisuus harrastaa ja tavata ystäviä. Jos siis työnteko vie liikaa aikaa opiskelulta ja muulta elämältä, on aiheellista selvittää, voisiko työtunteja esimerkiksi vähentää.

Lähde: Koordinaatti - sisältölabra

linkkejä