Työttömyys ja asiointi TE-palveluissa

Jos jäät työttämäksi tai opintosi päättyvät, eikä työpaikkaa heti ole kiikarissa, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon (ns. työkkäri). Ilmoittautuminen kannattaa tehdä heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä, jotta sinut otetaan huomioon etsittäessä ehdokkaita avoimiin työpaikkoihin ja jotta työnhakuun ja työttömyysturvaan liittyvät asiat saadaan vireille. Työnhakijaksi voi ilmoittautua myös ennen työttömyyden alkua.

Ilmoittautuminen onnistuu helpoiten TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelussa, joihin kirjautumista varten tarvitse henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai sirullisen henkilökortin. Verkkopalvelussa voi siis laittaa työnhaun vireille, ilmoittaa muutoksista työnhaussa ja luoda CV:n CV-netissä. Palvelusta näkyvät myös te-palvelun edustajan kanssa tehtävät työllistymissuunnitelmat ja -tehtävät.

Verkkopalvelu ei kuitenkaan korvaa henkilökohtaisia käyntejä työvoimatoimistossa. Kirjauduttuasi ensimmäisen kerran verkkopalveluun ja laitettuasi työnhaun vireille, saat lisäohjeet asioinnin jatkamiselle. Ensimmäinen käynti on useimmiten heti työttömäksi ilmoittautumisen jälkeen

Työvoimatoimistossa asiointi

Työvoimatoimistossa saat tietoa erilaisista työvoimapalveluista sekä siitä, minkälaisia edellytyksiä sinulla on saada työttömyysturvaa. Työttömyysturvan ehtona on, että työnhakusi on voimassa. Myös omavastuuaika, eli se aika, jolta ei makseta työttömyysturvaa, alkaa vasta sen jälkeen kun olet ilmoittautunut työvoimatoimistoon.

Vältyt ylimääräisiltä käynneiltä, kun muistat ottaa mukaan ensimmäiselle käynnille kaikki tarvittavat todistukset. Tällaisia ovat mm.

  • viimeisimmät työtodistukset tai työsopimuksen, jos olet vielä työssä
  • lomautusilmoituksen tai lomautustodistuksen, jos olet lomautettuna
  • päättö- ja tutkintotodistukset
  • ero- tai keskeyttämistodistuksen, jos olet eronnut oppilaitoksesta tai keskeyttänyt opintosi
  • asiakirjan opintojen alkamisen ajankohdasta ja opintojen laajuudesta, jos opiskelet edelleen
  • mahdolliset yhteishakujen tulokset, jos olet alle 25-vuotias
  • todisteen, että olet suorittanut armeijan tai siviilipalveluksen
  • passin tai haltuunottotodistuksen sekä työ- ja oleskeluluvat, jos olet maahanmuuttaja

Linkkejä