Ulkomailla työskentely

Lähde töihin ulkomaille - se kannattaa! Opit työnteon ohessa kieltä ja kulttuuria ja suhdeverkostosi laajenee. Koulutus, kielitaito ja sopeutumiskyky ovat eduksi hakiessasi töitä ulkomailla, ja työnsaanti helpottuu, jos olet valmis ottamaan vastaan monenlaisia työtehtäviä. Vaikka et heti saisikaan unelmatyötäsi, kannattaa muistaa, että ulkomaantyökokemus on eduksi hakiessasi tulevaisuudessa muuta työtä.

Suomi kuuluu Euroopan talousalueeseen (ETA), johon kuuluvat kaikki EU-maat sekä Norja ja Islanti. Näiden maiden kansalaiset voivat vapaasti hakea töitä alueen muista maista ja työskennellä samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin kohdemaan kansalaiset. ETA-maiden ulkopuolelta työskentelyssä tarvitaan yleensä työlupa. Työlupavaatimuksista ja – menettelyistä voi kysyä eri maiden edustoista.

ETA-mailla on yhteinen EURES-työnvälitysjärjestelmä, jossa ilmoitetaan työpaikoista, joihin työnantajat etsivät työntekijää nimenomaan oman maansa ulkopuolelta. Joukossa on myös ns. kausityötä. Lisätietoa voi kysyä erityisiltä EURES-neuvojilta.

Nuorille oiva tapa lähteä töihin ulkomaille on esimerkiksi au pairin työt. Voit lukea niistä lisää täältä (klik).

lähde: Koordinaatti - sisältölabra
Päivitetty: 22.02.2018

linkkejä