Lapuan sosiaalipalvelut: toimeentulotuki ja velkaneuvonta

Kunnallinen sosiaalitoimi tuottaa yksityisille henkilöille, perheille ja yhteisöille sosiaalipalveluja tukeakseen kaikkien sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä. Sosiaalitoimen piiriin kuuluvia palveluja ovat mm. lastensuojelu, elatusasiat, toimeentulotuki, vammaispalvelut, perhetyö, työttömien palvelut, talous- ja velkaneuvonta.

Lapuan sosiaalipalvelujen nettisivut

Toimeentulotuki

Joskus elämätilanne saattaa olla sellainen, että toimeentulo on haasteellista. Palkkatulot, muut tulot tai säästössä olevat varat eivät riitä välttämättömiin ja kohtuullisiin elinkustannuksiin. Tällöin on mahdollisuus kääntyä avun saamiseksi kunnan toimeentulotukipalvelujen puoleen.

Toimeentulotuen suuruus määritellään laskemalla toimeentulotukeen oikeuttavat menot yhteen ja vähentämällä niistä käytettävissä olevat tulot ja varat. Toimeentulotukea maksetaan se määrä, jolla tukeen oikeuttavat menot ylittävät tulot. Tuki määrätään yleensä kuukaudeksi kerrallaan, eli sitä joutuu hakemaan kuukausittain.

Lapualla toimeentulotukiasioita hoidetaan perusturvakeskuksen (sosiaalitoimen) kautta. Sosiaalipalvelujen nettisivuilta löytyy ohjeet, miten toimeentulotukiasian voi saada vireille, muuta opastusta sekä tukihakemukset. Ensimmäisellä kerralla toimeentulo¬tukea haettaessa on varattava aika sosiaalityöntekijälle. Perusturvakeskuksen neuvontanumero on 06 438 4125.

Hakemukset toimitetaan sosiaalistoimistoon postitse tai viemälle ne paikan päälle perusturvakeskukseen (os.  Liuhtarintie 10). Toimeentulotukihakemusten käsittelyaika on 7 arkityöpäivää. Tukihakemusta toimittaessa tulee huomioida myös siihen tarvittavat liitteet.

HUOM! Rahallista tukea asumiseen ja elämiseen voit hakea myös KELAsta. Asumiseen haettavia tukia ovat
•    yleinen asumistuki
•    opintotuen asumislisä
•    sotilasavustuksen asumisavustus

Näistä KELA:n tuista lisää: http://www.kela.fi/henkiloasiakkaat

 

Velkaneuvonta

 Mikäli raha-asiat ovat sotkussa niin, että oma järki niiden ratkaisemiseksi ei riitä, yhteydenotto kunnan velkaneuvontaan on oikea peliliike. Velkaneuvonnan tarkoitus on auttaa ylivelkaantuneita ja taloudellisten ongelmien kanssa painiskelevia saamaan taloutensa tasapainoon ja rahankäytön kuriin.

Lapualla talous- ja velkaneuvontapalvelut tuottaa Seinäjoen kaupunki. Velkaneuvonta sijaitsee vanhassa valtion virastotalossa osoitteessa Alvar Aallon katu 9 B Seinäjoki. Neuvontaa saa myös puhelimitse arkisin kello 13-14.

Muista varata aika käynnille velkaneuvontatoimistossa! Velkaneuvonta on kuntalaisille maksutonta.

Lisätietoa talous- ja velkaneuvonnasta sekä hallitusta rahankäytöstä saat esimerkiksi Kuluttajaviraston sivuilta. Tarjolla on myös puhelinpalvelu - Takuu-säätiön maksuton Velkalinja p. 0800 9 8009, johon voit soittaa arkisin klo 10.00 - 14.00. Puheluusi vastaa Takuu-Säätiön työntekijä.

Lähteet: www.lapua.fi
Päivitetty 23.2.2015 (MMK)

yhteystietoja

Yhteystietoja toimeentulotukiasioissa:

Sosiaalityöntekijä vs. Marika Winter p. (06) 438 4103           
Sosiaalityöntekijä vs. Katja Kalijärvi p. (06) 438 4105
Sosiaaliohjaaja vs. Taru Volotinen p. 0(6) 438 4129

Puhelinaika työntekijöille ma-ke,pe klo: 12.00 - 13.00 

Yhteystietoja velkaneuvonta-asioissa:

talous- ja velkaneuvoja Arja Jussila p. (06) 4162 797
talous- ja velkaneuvoja Mervi Kallio p. (06) 4162 796
talous- ja velkaneuvoja  Seppo Korpimäki p. (06) 4162 053
toimistosihteeri Marketta Lehto p. (06) 4166 268