Nuuska & energianuuska

Nuuska on tupakkakasvista valmistettu nikotiinia sisältävä päihdeaine. Pääasiassa nuuska koostuu tupakasta (40-45%) ja vedestä (45-60%), ja sisältää n. 2500 erilaista kemikaalia, joista reilut parikymmentä on todettu syöpää aiheuttaviksi. Nikotiinia nuuskassa noin 20 kertaa enemmän kuin tupakka.

Nuuskaa käytetään yleisimmin valmiissa annospusseissa, joita pidetään limakalvoilla esimerkiksi ylähuulen sisäpuolella tai muualla suun sisässä. On olemassa myös puru- ja nenänuuskaa, joita Suomessa käytetään vähemmän.

Nuuskaaminen on viime vuosina yleistynyt myös nuorten keskuudessa. Tytöt nuuskaavat vain hyvin harvoin, mutta nuuskaaminen on tavallista yleisempää joukkueurheilua harrastavilla pojilla. Liekö siksi, että nuuskaamisen ei ajatella olevan yhtä vaarallista kuin tupakointi, koska siinä ei hengitetä savua?

Nuuskan sisältämällä nikotiinilla on kuitenkin epäsuotuisia vaikutuksia terveyteen. Sen lisäksi, että se aiheuttaa riippuvuutta ja sitä kautta mm. ärtyneisyyttä ja keskittymisvaikeuksia, nikotiini nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta, jolloin sydän joutuu työskentelemään kovemmin ja tätä kautta rasittuu. Se vaikuttaa kielteisesti myös lihasten hapen- ja ravintoaineiden saantiin.

Ehkä tunnetuimmat nuuskan käytön haittapuolet näkyvät suussa ja hampaissa. Nuuska aiheuttaa limakalvojen paksuuntumista, jolloin bakteerien on helpompi kiinnittyä suuhun. Nuuska värjää hampaita ja sen sisältämät hiukkaset kuluttavat hampaita ja hammaspaikkoja. Hiukkaset myös rikkovat suun limakalvoja. Ienalueet, joissa nuuskaa pidetään, vetäytyvät, jolloin hampaiden juuret ovat reikiintymiselle alttiina. Suurin nuuskan aiheuttama syöpävaara kohdistuu suuonteloon, nieluun ja nenän alueelle.

Suomessa nuuskanmyynti on kielletty vuonna 1995. Tupakkalain mukaan sitä ei saa myöskään mainostaa Suomessa. Suomeen tuodaan nuuskaa yleisemmin Ruotsista, josta sitä saa tuoda matkatavarana henkilökohtaista käyttöä varten enintään 30 rasiaa (50g nuuskaa/rasia). Koska nuuska on tupakkatuote, sen hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.

Energianuuska

Suomessa markkinoille on tullut nuuskan vastikkeita, jotka eivät sisällä tupakkaa eivätkä nikotiinia. Näitä kutsutaan energianuuskiksi, jotka sisältävät mm. joitakin piristäviä aineita – esimerkiksi kofeiinia, kasvikuituja, teetä, vettä suolaa, sooda, makeutus-, maku- ja säilöntäaineita.

Vaikka Suomessa myytävä energianuuska ei sisällä nikotiinia ja tupakkaa, on sillä silti suun terveyttä heikentäviä vaikutuksia; hampaiden värjäytymistä ja altistumista reikiintymiselle plakin happamuuden laskiessa. Energianuuskan muita haitallisia terveysvaikutuksia voi verrata energiajuomien vaikutuksiin. Kofeiinipitoisen energianuuskan käytön lisääntyessä kofeiini aiheuttaa päänsärkyä, univaikeuksia, ärtyneisyyttä, heikotusta…

Huom! Ulkomailta ostetut energianuuskat voivat sisältää tupakkaa ja nikotiinia.

Lähde: Nuortenlinkki.fi
Julkaistu: 20.02.2018

Linkkejä