Tiedonhaku netistä

Nykyisin kansalaistaitoihin kuuluu osata hakea tietoa netistä eri tiedontarpeisiin. Hyvät tiedonhakutaidot ovat avainasia, oli tiedonhaun kohteena sitten mikä tahansa. Tiedonhakutaidoille kannattaa uhrata ajatus sen vuoksi, että netissä on määräämättömästi materiaalia ja vastauksen, hyvän tai huonon, voi löytää mihin tahansa kysymykseen. Oikean ja luotettavan tiedon löytäminen vaatii taitoa ja kykyä käyttää nettiä oikein. Oikea tieto, kun helpottaa elämää!

Koska materiaali voi nettiin tuottaa kuka tahansa, se ei välttämättä ole luotettavaa. Siksi kannattaakin arvioida sivuston ja sen tiedon luotettavuutta, ennen kuin sitä lähtee hyödyntämään ja jakamaan. Kuka sivustoa ylläpitää? Miksi se on luotu? Koska tieto on tuotettu? Onko sisältö puolueetonta? Millaisella kielellä sisältö on kirjoitettu? Näkyykö koska sivusto on päivitetty? Ovatko tiedon lähteet näkyvissä? On siis paikallaan arvioida sisältöä kriittisesti, eikä luottaa kaikkeen lukemaansa sinisilmäisesti. Jos sivusto herättää yhtään epäilyksiä, kannattaa kokeilla toista sivustoa. Mitä tärkeämpää tietoa netistä hakee, sen tarkempi tulee sivun tietojen tarkastelussa olla. Jos tieto tulee esimerkiksi opiskelu- tai viranomaiskäyttöön, sen tulee aina olla peräisin luotettavasta lähteestä.

Tiedonhaun voi tiivistää seuraavaan kaavan

  • Määrittele tiedontarve
  • Mieti oleellisia hakusanoja ja määrittele haulle tarvittaessa asetukset (esim. kuvahaku, haku tietyn kielisistä sivustoista) = näin saat rajattua hakutuloksia
  • Koita hakua myös synonyymisanoilla/fraaseilla, toisella kielellä
  • Koita toistakin hakukonetta
  • Lähde selaamaan hakutuloksia muistaen lähdekriittisyys
  • Tarkista löytämäsi tieto vähintään kolmesta eri lähteestä, mieluusti myös painetusta lähteestä (kirja, lehti, esite)

Netissä tietoa etsiessä muistaa myös tiedon ajantasaisuus, sillä uutta tietoa tulee jatkuvasti ja osa tiedoista vanhentuu. Hyvältä nettisivustolta löytyy yleensä julkaisu- tai päivityspäivämäärä, josta voi jo päätellä, onko tieto ajankohtaista vai onko vaara, että tieto on jo vanhentunutta.

Jos etsii tietoja vaikkapa koulun projektia varten, netistä lainattuun tietoon viitataan kuten kirjasta löytyneeseen tietoon. Laita esille käytetty nettisivu ja päivämäärä, jolloin sivulla vierailit. Monien sivujen sisältö muuttuu nopeastikin, ja kaksi viikkoa myöhemmin sivustolta löytynyt tieto saattaa olla jo kadonnut. Ota ylös myös lainatun sivun laatijan tiedot, oli kyseessä sitten yksityishenkilö tai virallinen taho.

Lähde: Nuorten elämä
Julkaistu 26.1.2015

Linkkejä